voorkom overloos praten

5 gespreksniveaus


je hebt iedere taal nodig voor Co-creatie


In mijn boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? lees je hoe belangrijk het is om als team een gezamenlijke taal ontwikkelen. Taal is echter heel persoonlijk. De taal die ieder teamlid spreekt is een uitdrukking van de betekenis die het teamlid geeft aan datgene wat hij of zij waarneemt. De waarneming wordt gekleurd door filters. Alleen als je deze filters begrijpt en ook spreekt vanuit de taal van deze filter, kan je iemand bereiken. Een uitspraak die dit onderschrijft is van Nelson Mandela: “Spreek iemand in de taal die hij verstaat, en je bereikt zijn hart”.

wat leer je?


7 kleuren, 7 waarnemingsfilters

Iedereen heeft een combinatie van deze 7 kleuren. Sommige kleuren zijn dominanter dan andere. Om je te helpen te leren spreken vind je toch een indeling naar kleur. 

een overzicht van de kleuren

De kleuren en voorbeelden van vragen. in 1 overzicht. 

Vertel ...

Welke vraag levert energie op? Welke perspectieven willen we op tafel? Wat is de vraag achter de vraag?

tips trefwoorden en vragen

Per kleur vind je tips, trefwoorden en vragen die hierbij behulpzaam zijn om teams te helpen een gezamenlijke betekenis te geven. 

Spreek de kleur van hun hart. Nelson Mandela. 

de taal van een team


De taal is als een brug om elkaar te bereiken en te begrijpen.

De taal als ingang van het wereldbeeld van je gesprekspartner


Er zijn enkele handvatten om mensen aan te spreken in hun taal. Het handvat dat je hieronder vindt gaat over de taal van de 7 kleuren. Deze taal komt uit de zogenaamde Spiral Dynamics. De oorsprong van Spiral Dynamcs is ontdekt door onderzoeker Clarence Graves. Hij ontdekte 7 kleuren. Deze kleuren zijn uitstekend te gebruiken om teamleden aan te spreken in hun eigen wereldbeeld. 

cyaan: sleutel bij zelforganisatie en zelfsturing


Interessant is dat een van deze kleuren, de kleur Cyaan (Turkoois) gebruikt wordt om organisaties te duiden waar zelfsturing een rol speelt. Volgens de klassieker Reinventing Organizations door Frederic Laloux is er bij cyane organisaties sprake van zelforganisatie, heelheid (je mag als mens helemaal jezelf zijn op het werk) en een evolutief doel (niet controleren, maar organische groei laten ontvouwen). In de persoonlijkheidstesten waar ik mee heb gewerkt, kom ik vooral de eerste zes kleuren tegen, maar niet de cyane kleur. Leer hier niet alleen te spreken in de taal van de zes kleuren te spreken, maar ook in de taal van de zevende kleur: de cyane kleur. 

begrijpen, accepteren en stretchen


Er zijn allerlei persoonlijkheidstesten die je helpen om de kleuren in kaart te brengen die bij jou horen. Als je dit inzichtelijk maakt als team, helpt dit om elkaar te begrijpen. Maar het gaat om meer dan elkaar begrijpen. Hoe kan je als teamlid "stretchen" door de taal van de ander te spreken? Hoe kan een team met elkaar stretchen in plaats van: "zo ben ik nou eenmaal, je moet je maar accepteren zoals ik ben"?

wat zeggen anderen over het boek?


Het waren fijne en leerzame gesprekken!

Doordat ik me niet meer gelukkig voelde in mijn werk ben ik bij Veronique terecht gekomen. Behalve dat ze me geholpen heeft dit geluk terug te vinden heeft ze me, door haar brede kennis over onder andere gesprekstechnieken, persoonlijkheidstypologieën en teambuilding inzicht gegeven in mezelf en in anderen. Hierdoor ben ik beter in staat me in te leven in de ander. Bovendien heeft Veronique me geleerd hoe ik invloed kan uitoefenen in situaties die ik niet kan veranderen. Het waren fijne en leerzame gesprekken.

profile-pic
Marion van der Hurk

Veronique is ontzettend sterk in het combineren van de "zachte kant" met de rationele kant

Veronique is ontzettend sterk in het combineren van de "zachte kant" met de rationele kant. Ook heeft zij oog voor ieder detail voor ieder individue. Zij is iemand die creativiteit combineert met gezond verstand en op het scherpst van de snede acteert, waardoor vooruitgang geboekt kan worden. Toegankelijk en coöperatief, zij heeft haar "zaakjes" altijd op orde en kent als geen ander het klappen van de zweep. Een sterke, faire professional, een serieuze gesprekspartner.

profile-pic
Jos van Loo

Veronique prikkelt en inspireert

Veronique prikkelt en inspireert. Ze weet de ander te verleiden om, via verschillende oefeningen, andere invalshoeken en perspectieven te creëren. Ze is nooit keihard confronterend maar laat je door een uitdagende stijl van coachen je eigen weg uitstippelen. Veronique heeft verschillende medewerkers in mijn organisatie weer op het rechte pad gekregen door ze een stip op de horizon te geven.

profile-pic
Hans van Benthem

Mijn naam is

Veronique Kilian

Als gedreven en ervaren trainer en (team)coach is het mijn uitdaging teams en individuen weer snel op de rails te krijgen als het even minder loopt. Zo wordt (samen)werken weer leuk en verbeteren de resultaten. Met meer dan 25 jaar ervaring train en coach ik management en medewerkers op het gebied van leiderschap, teambuilding en werkgeluk.

>