gratis oefeningen

Presencing: Mindfulness voor gevorderden


Vindt rust in je hoofd

VINDT HET ANKER IN JEZELF BIJ ONRUST


Hoe krijg je in deze hectische tijd weer rust in je hoofd? Bij mindfulness ontstaat rust door in het hier en nu te zijn. Je bent getuige van je eigen gedachtes en gevoelens. Met deze oefening die je mindfulness als het ware hardop uitsprekend.

Mindfulness voor gevorderden brengt je net dat stapje verder om weer zicht te krijgen op out-of-the-box oplossingen, te snappen wat er leeft in jou en de ander en meer werkgeluk te ervaren.

Mindfulness voor gevorderden beoefen je met de gelukscompetentie Presencing. Presencing is een gelukscompetentie die beschreven staat in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! (Kilian, 2018). 

Het woord presencing is een mengeling van de woorden ‘presence’ en ‘sensing’ (Otto Scharmer, 2011). Vrij vertaald betekent presence ‘aanwezig zijn’ en sensing heeft betrekking op ‘afstemmen op je innerlijke wereld en de situatie waarin je je bevindt’.

ZIE (WEER) MOGELIJKHEDEN IN PLAATS VAN PROBLEMEN

wat leer je?


presencing: DE OEFENING STAP VOOR STAP

Wat heb je nodig? Welke stappen doorloop je? 

met aandacht in het moment

Je erin oefenen om met aandacht in het moment aanwezig te zijn maakt dat je als het ware ruimte schept in jezelf en voor anderen om te zijn met wat zich op dat moment aandient, of het nu positieve dan wel negatieve emoties of gedachten zijn.

psychologische veiligheid

Presencing helpt bij psychologische veiligheid. Leer het scheppen van een safe space waar mensen zich veilig voelen om zich open te kunnen stellen. 

dE SOORTEN VRAGEN

Welke vragen helpen je de verdieping in te gaan? Wat helpt om te  reflecteren?

profiteer van de effecten van presencing


Er kunnen verschillende effecten optreden als je dit regelmatig beoefent. Enkele voorbeelden:

de kracht van kwetsbaarheid


Deze oefening ondersteunt de vaardigheid om je kwetsbaar op te stellen. Wat is kwetsbaar opstellen?

  • Vertellen waar je mee zit
  • (Negatieve) emoties delen zonder verwijten of ontlading naar een ander
  • (Negatieve) emoties durven voelen en laten zien
  • Durven voelen wat je voelt en daar met je aandacht bij blijven
  • Moeilijke stukken aan de orde stellen – met name onderwerpen die taboes lijken
Presencing

neutrale aanwezigheid brengt transformatie


Deze neutrale aanwezigheid van een ander kan iemand ondersteunen om dieper zelf-reflectie toe te passen. Door negatieve emoties een plek te geven, kunnen deze – paradoxaal genoeg – ook weer verdwijnen. Het delen en bewust worden brengt een transformatie op gang.

Presencing

voorkom verstrikt raken in het verhaal van de ander


Als je compassievol maar neutraal leert luisteren, leert het je om te voorkomen verstrikt te raken in de wereld van de ander. De ballast, de verwarring, de frustratie, de stress van de ander blijft bij de ander en jij oefent erin om aanwezig te blijven met een open hart.

wat zeggen anderen over veronique ?


Veronique prikkelt en inspireert

Veronique prikkelt en inspireert. Ze weet de ander te verleiden om, via verschillende oefeningen, andere invalshoeken en perspectieven te creëren. Ze is nooit keihard confronterend maar laat je door een uitdagende stijl van coachen je eigen weg uitstippelen. Veronique heeft verschillende medewerkers in mijn organisatie weer op het rechte pad gekregen door ze een stip op de horizon te geven.

profile-pic
Hans van Benthem

Veronique is ontzettend sterk in het combineren van de "zachte kant" met de rationele kant

Veronique is ontzettend sterk in het combineren van de "zachte kant" met de rationele kant. Ook heeft zij oog voor ieder detail voor ieder individue. Zij is iemand die creativiteit combineert met gezond verstand en op het scherpst van de snede acteert, waardoor vooruitgang geboekt kan worden. Toegankelijk en coöperatief, zij heeft haar "zaakjes" altijd op orde en kent als geen ander het klappen van de zweep. Een sterke, faire professional, een serieuze gesprekspartner.

profile-pic
Jos van Loo

Het waren fijne en leerzame gesprekken!

Doordat ik me niet meer gelukkig voelde in mijn werk ben ik bij Veronique terecht gekomen. Behalve dat ze me geholpen heeft dit geluk terug te vinden heeft ze me, door haar brede kennis over onder andere gesprekstechnieken, persoonlijkheidstypologieën en teambuilding inzicht gegeven in mezelf en in anderen. Hierdoor ben ik beter in staat me in te leven in de ander. Bovendien heeft Veronique me geleerd hoe ik invloed kan uitoefenen in situaties die ik niet kan veranderen. Het waren fijne en leerzame gesprekken.

profile-pic
Marion van der Hurk

mijn naam is

Veronique Kilian

Als gedreven en ervaren trainer en (team)coach is het mijn uitdaging teams en individuen weer snel op de rails te krijgen als het even minder loopt. Zo wordt (samen)werken weer leuk en verbeteren de resultaten. Met meer dan 25 jaar ervaring train en coach ik management en medewerkers op het gebied van leiderschap, teambuilding en werkgeluk.

>